23
sij

 

Matičnjak – više od sredstva protiv nesanice

Jedan je od najstarijih biljnih pripravaka je Karmelićanska vodica, a njegov glavni sastojak je matičnjak. Radi se o tajnoj ljekovitoj recepturi za koju postoje zapisi da se na području Francuske upotrebljavala još u 14. stoljeću.

Priča glasi kako je kralj Luj XIV. cijenio Karmelićansku vodicu kao izuzetno sredstvo koje ublažava tegobe od kojih pate mnoga plemenita gospoda na dvoru – ublažava grčeve u probavnom sustavu i umiruje živce. Vjeruje se kako je kralj u 17. stoljeću ekskluzivno pravo proizvodnje ovog ljekovitog pripravka dodijelio pariškim časnim sestrama Karmelićankama.

Karmelićanska vodica smatrala se panacejom, odnosno lijekom za sve bolesti, no u prvom redu nazivali su ju eliksirom dugovječnosti i borcem protiv melankolije. Također, zbog ugodnog mirisa matičnjaka upotrebljavala se i kao parfemska vodica. Iako se tajna receptura ni danas ne zna, vjeruje se kako su glavni sastojci matičnjak, anđelika, limunova korica i muškatni oraščić. Francuski državnik, kardinal Richelieu redovito je koristio ovaj eliksir i uvijek je uz sebe imao jednu bočicu, a kralj Karlo V. udisao ju je vjerujući kako mu poboljšava pamćenje.

Da je Karlo V. ipak bio na dobrom tragu pokazuje današnja moderna znanost. Studija objavljena 2003. godine u časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry pokazala je kako matičnjak može poboljšati simptome demencije kod blago do umjereno teške Alzheimerove bolesti.

Matičnjak je biljka duge zanimljive povijesti te povoljnog djelovanja koje ga čini više od samo sredstva protiv nesanice.(c) PharmaS 2014. Sva prava pridržana.