04
ruj

 

Oksidativni stres kao uzrok neplodnosti

Neplodnost pogađa otprilike 15 % mladih parova iz različitih slojeva društva. Smatra se kako je jedan od čimbenika koji doprinose neplodnosti stalna izloženost oksidativnom stresu. Znanstvenici nagađaju kako lošu pokretljivost spermija kao i njihovu sposobnost da oplode jajašce uzrokuje neravnoteža između štetnih slobodnih radikala i antioksidansa koji ih neutraliziraju.

Iranski znanstvenici su nedavno došli na ideju ispitati ima li razina melatonina, poznatog hvatača slobodnih radikala, utjecaj na plodnost kod muškaraca. U istraživanju je sudjelovalo 30 ispitanika koji su prema WHO standardima svrstani u dvije skupine – plodni i neplodni.

Rezultati su pokazali kako su neplodni muškarci imali nižu razinu melatonina u krvi u usporedbi s muškarcima normalne plodnosti, no ona nije značajno niža. Međutim, osim melatonina, znanstvenici su mjerili i razinu toksičnog spoja koji nastaje zbog djelovanja slobodnih radikala (malondialdehida), te sposobnost obrane od slobodnih radikala (antioksidativni kapacitet). Neplodni muškarci su imali značajno višu razinu toksičnog spoja te nižu sposobnost obrane od slobodnih radikala što dokazuje kako zaista jesu u oksidativnom stresu.

Znanstvenici su zaključili kako bi melatonin mogao igrati ulogu u neplodnosti te da bi tretman melatoninom kao i prehrana bogata antioksidansima mogli pomoći u obrani od oksidativnog stresa dovodeći do poboljšanja plodnosti.(c) PharmaS 2014. Sva prava pridržana.